A marine biologist snorkeling in the waters off Palm Beach on Thanksgiving lost an arm when he was run over by a boat and struck by the vessel’s propeller, according to reports.
Carter Viss, 25, was snorkeling with friends near The Breakers resort Thursday afternoon when the gruesome accident occurred,according to WPTV in Palm Beach.
A good Samaritan spotted Viss’ lost right limb, and the Coast Guard fished it out of the water.
Boat operator Daniel Stanton, 30, said he spotted the diving flags in the Atlantic Ocean about 200 feet from the shore, and immediately throttled the Yellowfin vessel down, according to authorities.
But the propeller-speed was still enough to take off Viss’ arm.
“The way it came in was pretty aggressive and to only be a hundred yards offshore — usually boats don’t come that close to shore,” Samantha Marulli told WPTV, adding there appeared to be children aboard the Yellowfin.
When Viss was pulled from the water, “he didn’t have an arm,” she said. “Everybody was hugging each other and crying. It was a very catastrophic scene.”
Viss, a marine biologist at Loggerhead Marinelife Center, was rushed to St. Mary’s Medical Center in critical condition. His mother, Leilla Viss, flew in from Denver to be at his bedside.
“On Thanksgiving Day Carter was out doing what he loved most; diving in the ocean near Palm Beach with a good friend,” Leilla wrote in a statement posted to the website Caring Bridge, according to WPTV. “He took every safety precaution possible and put his flag up to indicate where he was diving. Unfortunately, he was run over by a boat.”
Viss suffered severe damage to all of his limbs, including a broken left wrist.
PALM BEACH, Fla. -- A 25-year-old man lost an arm when he was struck by a boat's propeller while snorkeling in a group off Palm Beach on Thursday afternoon.
According to officials with Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, a 30-year-old man from Palm Beach was operating a 2008 36-foot Yellowfin vessel southbound in the ocean near the Breakers Hotel at 12:20 p.m.
Upon observing a dive flag and divers in the distance, FWC said Friday the vessel immediately throttled down
Carter Viss of Palm Beach was struck by the vessel while snorkeling, according to his mother, Leilla Viss, in a post on Caring Bridge , a page for family and friends to stay updated on his condition.
Viss was transported to St. Mary's Medical Center and is currently in critical condition. He lost his right arm, sustained a break to his left wrist, and has severe injuries to both his legs.
"On Thanksgiving Day Carter was out doing what he loved most; diving in the ocean near Palm Beach with a good friend.," Leilla Viss wrote. "As a Marine Biologist, who works for a Turtle Rescue Center, Carter has always valued ocean life and ocean safety. While he was out diving, he took every safety precaution possible and put his flag up to indicate where he was diving. Unfortunately, he was run over by a boat."
She took a flight overnight from Denver to be with her son.
Samantha Marulli of Palm Beach witnessed the accident from the beach and said several divers were in the water approximately 200 feet from the shore. She said the boat had children on board.
“A boat came along and went right over them. When they pulled him out of the water, he didn’t have an arm. The fireman used a paddle board to go out with a bag to get the arm,” Marulli said.
According to Marulli, FBI agents responded to the scene.
“The way it came in was pretty aggressive and to only be a hundred yards offshore usually boats don't come that close to shore,” Marulli says describing the boat.
Coast Guard Lt. Commander Jason Neiman said, “The Coast Guard received a report that a Good Samaritan had located a severed arm. A Coast Guard member transferred it to the boat crew and it was transferred to the shore.”
Marulli says the people on the boat did help to bring the injured man to shore to firefighters and another boater did recover the man’s arm.
“Everybody was hugging each other and crying it was a very catastrophic scene,” Marulli says.
Viss was a team member at Loggerhead Marinelife Center in Juno Beach and worked at Atlantic Blue Aquariums in Lake Park
“The LMC family of staff, volunteers, and supporters send our thoughts to our wonderful and brave team member, Carter, and his family at this difficult time," LMC spokeswoman Amanda Moore said.
Palm Beach Fire Rescue, Palm Beach Police, the U.S. Coast Guard and FWC agents were at the scene of the accident.
The incident is still an active investigation by police and FWC.
In 2017, there were 172 accidents in which at least one person was struck by a propeller with 31 resulting in deaths, according to the Coast Guard.
ארגון דאעש נטל הערב (שבת) אחריות על ביצוע פיגוע הדקירה בגשר לונדון אמש, בו נדקרו למוות שני בני אדם. מבצע הפיגוע, אוסמה חאן, שחוסל בידי המשטרה, הוגדר על ידי הארגון כ"אחד מלוחמיו". עם זאת, הארגון לא סיפק אף הוכחה לכך שאכן הוא עומד מאחורי הפעולה.
כזכור, כוחות המשטרה הוזעקו סמוך לשעה 14:00 ביום שישי לאולם מוכרי הדגים בקצה הצפוני של גשר לונדון, שם התקיים אירוע חגיגי במסגרת יוזמה של אוניברסיטת קיימברידג' לשיקום אסירים. במקום נכחו כ-150 בני אדם, בהם פעילים למען משפט צדק, אנשי רשות בתי הסוהר ואסירים לשעבר, ביניהם אוסמה חאן (28) שהשתחרר בדצמבר אשתקד.
עדי ראייה סיפרו שמיד כאשר הסתיים האירוע, החל חאן לאיים שהוא מתכוון "לפוצץ את הבניין" ואז החל בריצה לכיוון הדלת כשהוא דוקר עם שני סכינים את מי שעמדו בדרכו או ניסו לעצור אותו. אחרי שחאן יצא לרחוב, ניהלו אחריו מספר אזרחים מרדף קצר.
בצילומים נראה אדם מרסס את המחבל עם מטף כיבוי, בעוד שאחד מעובדי המטבח באולם מוכרי הדגים, שזוהה כאזרח פולני בשם לוקאס, השתמש בשן גדולה של לווייתן שלקח מקיר האולם כדי לרתק את חאן לקרקע על אף שנפצע בידו. אדם נוסף שסייע להשתלט על המחבל היה ג'יימס פורד, אסיר שמרצה מאסר עולם על רצח והיה ביום חופשה מהכלא.
בעת שהיה על הקרקע, האזרחים, ובהם שוטר בלבוש אזרחי, הצליחו לשחרר את הסכינים שהיו מודבקות לידיו של חאן. השוטרים שהגיעו לזירה הרחיקו את האזרחים הגיבורים, אולם באותו רגע ניסה חאן להתרומם וכאשר השוטרים זיהו כי הוא לובש חגורת נפץ חשודה, הם ירו לעברו וחיסלו אותו במקום. בתום האירוע, שהוגדר כפיגוע טרור, התברר כי שני בני אדם נרצחו – ג'ק מוריט, ששימש מדריך בתוכנית של אוניברסיטת קיימברידג', ואישה נוספת - בעוד שלושה בני אדם נוספים נפצעו.
מהפרטים שפורסמו בבריטניה עולה כי עוסמאן חאן היה חבר בתא טרור שבו היו שמונה קיצונים אסלאמים נוספים שנחשף לפני כתשע שנים. חברי התא תכננו להקים מחנה אימונים בפקיסטן, לשלוח מכתבי נפץ, לפגוע בפאבים של קבוצות ימין קיצוני ולבצע מתקפת טרור משולבת בסגנון הפיגועים במומבאיי, כולל נגד הבורסה בלונדון, בתי כנסת ושגרירות ארה"ב. בין השמות שהופיעו ברשימת היעדים היו ראש עיריית לונדון באותה תקופה, כיום ראש הממשלה בוריס ג'ונסון, ושני רבנים.
חאן הודה בעבירות של תכנון פיגועי טרור ובפברואר 2012 הוא נידון למאסר של לא פחות משמונה שנים "עד שלא יהווה יותר איום על הציבור", אולם באפריל 2013 החליט בית המשפט לקצוב את העונש על 16 עד 18 שנות מאסר ועוד חמש שנים כאסיר ברישיון על תנאי. על אף שבית המשפט קבע כי ועדת השחרורים היא שתקבע את מועד השחרור, חאן יצא מהכלא בדצמבר אשתקד, אולם הוא היה חייב לעטות תג אלקטרוני כל הזמן. בסקוטלנד יארד פתחו בחקירה על מנת לברר כיצד הצליח חאן לבצע את הפיגוע על אף המגבלות שהוטלו עליו.
בשל הפיגוע, הקפיאו אתמול המפלגות את קמפיין הבחירות והפוליטיקאים שיבחו את תפקודם של האזרחים ושל כוחות הביטחון שמנעו מספר גדול יותר של קורבנות. "המדינה הזו לעולם לא תיכנע או תהיה מפולגת או תאוים על ידי התקפה כזו והערכים הבריטיים שלנו ינצחו", הכריז ראש הממשלה ג'ונסון, שגם כינס ישיבה של ועדת החירום הממשלתית.
אחרי דיכוי המהומות: צרפת וגרמניה מאותתות על שינוי היחס כלפי איראן - ישראל היום
לראשונה מאז החליט ממשל טראמפ לסגת מהסכם הגרעין עם איראן, מבהירות שתי שותפות אירופיות בכירות להסכם כי סבלנותן פוקעת לנוכח ההפרות הנמשכות של ההסכם מצד טהרן, וכי הן שוקלות להמליץ על חידוש הסנקציות הבינלאומיות על איראן.
"נפעל ליצירת סנקציות חסרות תקדים נגד איראן"
לפי סעיף זה, יובא כל סכסוך הנוגע להפרת ההסכם בפני ועדה של נציגי המעצמות והאיחוד האירופי, החתומים על ההסכם. אם לא תושג הסכמה בין הצדדים שאיראן מפרה את ההסכם יועבר הנושא לדיון בפני מועצת הביטחון של האו״ם. אם זו לא תקבל החלטה תוך 30 יום על עיצומים חדשים, ייכנסו מחדש לתוקף כל העיצומים הבינלאומיים שהוטלו על איראן על ידי מועצת הביטחון לפני חתימת הסכם הגרעין.
לה-דריאן הדגיש, שלמרות הניסיונות של האירופים לקדם יוזמות שיאפשרו לשמר את הסכם הגרעין למרות עזיבת ארה״ב, איראן נקטה שורת צעדים שהכשילו את המהלכים הללו, ובכלל זה הדיכוי הקטלני של הפגנות המחאה ברחבי איראן על עליית מחירי הדלק, והתקפת מתקני הנפט בסעודיה.
לדברי שר החוץ הצרפתי, היקף דיכוי ההפגנות מנע ניסיונות אירופיים לשכנע את ארה״ב לפעול למניעת הסלמה נוספת מול איראן. ״ההתנהגות של המנהיג העליון ח׳מינאי והנשיא רוחני כלפי המפגינים, הוכיחה לאמריקנים את צדקת גישתם של ׳לחץ מירבי׳ על איראן״, הדגיש לה-דריאן.
גם בכירים בממשלת גרמניה מדברים על הפעלתו של מנגנון חידוש הסנקציות הנכלל בהסכם הגרעין לנוכח ההפרות המתרבות מצדה של איראן. ״אם סוכנות האנרגיה הגרעינית של באו״ם תשוב ותדווח על הפרות איראניות של הסכם הגרעין, נהיה חייבים להגיב״, אומר ל״ישראל היום״ גורם ממשלתי בכיר.
כוחות הביטחון באיראן מול המפגינים // צילום: AP
״הפעלת לחץ על איראן תמיד הייתה המדיניות של גרמניה. גם הסכם הגרעין לא היה הסכם ידידות אלא נבע מרצון לנסות למנוע התגרענות צבאית איראנית, שהייתה מהווה איום גם על אירופה. ניסינו עם הצרפתים להביא את האיראנים להסכים על פשרות מול האמריקנים, והמאמצים הללו נכשלו. אנחנו צריכים לחשוב היטב, מה יהיו הצעדים הבאים שלנו. המחאה העממית היא אתגר רציני, אך היא אינה מערערת את המשטר. ׳מערכות הצללים׳ - משמרות המהפכה ושליחי איראן ברחבי המזה״ת מתחזקים במצבים דרמטיים מסוג זה, ולא ניתן להעריך איך הם יגיבו. המצב במזה״ת מאוד מסוכן ויכול לצאת מידי שליטה. הקשרים שלנו עם טהרן מאפשרים לנו לשמור על ערוצים פתוחים עם איראן״.
עם זאת, ביום ששי הודיעו שש מדינות אירופיות נוספות - הולנד, בלגיה, פינלנד, דנמרק, שוודיה ונורבגיה - על הצטרפותן למנגנון עקיפת העיצומים הפיננסיים שהטילה ארה״ב על איראן (״אינסטקס״). מנגנון זו הוקם ביוזמת האיחוד האירופי על ידי צרפת, גרמניה ובריטניה, במטרה לסייע לכלכלה האיראנית להתמודד עם העיצומים האמריקניים ולאפשר לחברות אירופיות להמשיך לעשות עסקים עם איראן. שש המדינות הבהירו שהמהלך נועד לחזק את התמיכה האירופית בהסכם הגרעין ולאפשר לאיראן ליהנות מפירותיו הכלכליים של הסכם הגרעין.
יצוין עוד, כי למרות רצח כ-150 מפגינים בידי המשטר האיראני במהלך גל המחאה העממי האחרון, התארח בברלין בשבוע שעבר סגן שר החוץ האיראני, סייד מוחמד קאסם סיאדפור, המכהן גם כנשיא מכון המחקר לעניינים פוליטיים ואסטרטגיים המסונף למשרד החוץ בטהרן. סיאדפור הגיע לבירת גרמניה על מנת להשתתף בפורום בינלאומי על מדיניות חוץ, פורום הממומן בחלקו על ידי ממשלת גרמניה.
פוליטיקאים ואנשי ציבור בריטים שיבחו היום (שבת) את עוברי האורח שפעלו אתמול ב"גבורה עוצרת נשימה" כשהשתלטו על הדוקר בפיגוע בגשר לונדון. יממה לאחר מתקפת הטרור בבירה, הותר לפרסום שמו של אחד משני הנרצחים - ג'ק מריט, עובד באוניברסיטת קמברידג' שהנחה כנס אליו הגיע המחבל, אוסמאן חאן.
חאן, שעטה על גופו חגורת נפץ מזויפת, החל לדקור עוברי אורח על הגשר המפורסם. בסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות נראו כמה בני אדם מתנפלים על הדוקר עד שכוחות המשטרה הגיעו לזירה וירו בו למוות. שלושה פצועים נוספים עדיין מאושפזים בבתי החולים.
עוד בוואלה! NEWS
ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הודה לאזרחים שהצליחו להשתלט על המחבל. "אני רוצה להוקיר את האומץ יוצא הדופן של אותם אזרחים שהתערבו ובגופם הצליחו להציל חיי אחרים", אמר. "עבורי הם מייצגים את הטוב במדינה שלנו ואני מודה להם בשם מדינתנו".
ראש עיריית לונדון סאדיק חאן הבהיר כי אותם אזרחים שהתעמתו עם התוקף לא ידעו כי חגורת הנפץ על גופו הייתה תרמית. "מה שמדהים בתמונות שראינו הוא הגבורה עוצרת הנשימה של האזרחים שרצו לכיוון הסכנה מבלי לדעת מי עומד מולם", תיאר ראש העיר. "הם באמת טובי בנינו".
המלכה אליזבת מסרה את תנחומיה למשפחות הקורבנות. בהודעה מטעמה נכתב כי היא שולחת "מחשבותיה, תפילותיה ותנחומיה העמוקים לאלו שאיבדו את יקיריהם" במתקפה בגשר לונדון.
בתיעוד נראה אחד מעוברי האורח כשהוא מתרחק מההמולה לאחר שהצליח לקחת את הסכין מידי הדוקר, שנותר שכוב על הרצפה, ודוחק בהמון לעזוב את המקום. ג'ורג' רוברטס, ששהה על הגשר באותו הזמן, אמר כי האדם האלמוני חצה במהירות התנועה הסואנת והזדרז להתעמת עם המחבל, יחד עם כמה אזרחים נוספים. "נמלטנו אבל נראה כי הוא נטרל אותו. זאת גבורה מדהימה", צייץ רוברטס בטוויטר.
משתמשים נוספים בטוויטר שיבחו את גיבור היום שהצליח לחלץ את הסכין. הגולשים הציעו לוותר לו על תשלום המשכנתה, בעוד אחרים טענו כי הוא לא צריך יותר לשלם עבור משקה לעולם.
רוב אנדרווד, בן 65 שביקר בלונדון, שחזר כי שמע פיצוצים ובתחילה לא היה בטוח כי אלה קולות ירי. "ברגע שראיתי את כולם ממהרים להימלט התחלתי לפחד ואני חושב שהדבר העיקרי היה לברוח", סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס. "הרגשתי ממש מפוחד ולחוץ לגבי המתרחש ורק חיכיתי שהעניין יחלוף".
אוניברסיטת ביר זית: כך חמאס מגייס סטודנטים פלסטינים - וואלה!
(בווידיאו: המסתערבים שנטמעו באוניברסיטת ביר זית טרם מעצרו של קיסוואני, מרץ 2018)
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן מתקרב ליום הולדתו ה-85, ומצבו הבריאותי מידרדר משנה לשנה, בלשון המעטה. מנגנוני הביטחון הפלסטיניים יודעים היטב כי אם יש גורם מרכזי שינסה לערער על יציבותה של הרשות הפלסטינית - זו תהיה תנועת חמאס, שמפיחה רוח ומקדמת פעילות באמצעות זרמי עומק. אחד מהבולטים בזרמים אלה הם אגודות הסטודנטים הנאמנות לחמאס. לכן, הסטודנטים נמצאים בפיקוח פלסטיני מתמיד שנועד לאתר דמויות מפתח בשורותיהם.
עם זאת, ההיסטוריה הוכיחה שהפיקוח הזה לא תמיד יעיל. כדי שפיגוע לא יחמוק תחת הרדאר, מפעיל צה"ל והשב"כ משאבים רבים וחשיבה כדי לאתר את הדמויות הבולטות ביותר. מדובר באותם סטודנטים שלא רק יקראו תיגר על הנהגת הפתח וינסו להניע השתלטות או הפיכה - אלא גם ינסו לבצע פיגועי טרור בטווח המיידי. אף שמדובר בסטודנטים בודדים, מתי מעט מתוך אלפים רבים, הפוטנציאל שלהם עלול להיות קטלני.
עוד בוואלה! NEWS
יו"ר אגודת הסטודנטים וראש תא חמאס באוניברסיטת ביר זית שצפונית לרמאללה, עומר קיסוואני, היה הרבה זמן על הכוונת של מערכת הביטחון. כשנערם מידע מודיעיני משמעותי על פעילותו בשנת 2018 הוחלט לעצור אותו בצו מנהלי. בפעם הראשונה, הוא חמק ברגע האחרון בשעת לילה מדירתו בשכונת מסיון ברמאללה. בפעם השנייה הוא נמלט מכוח צבאי בכניסה לקמפוס. בפעם השלישית הוחלט במערכת הביטחון לא לקחת סיכונים. מעצרו בוצע ב-7 במרץ 2018 על ידי יחידת המסתערבים של משמר הגבול, לאור יום ובין כותלי האוניברסיטה.
המבצע היה מוקפד ולא השאיר לקיסוואני פתחי מילוט. לפי עדויות שפורסמו בכלי התקשורת הפלסטיניים, ותיעוד הסטודנטים ההמומים, נכנסו לוחמי יחידת המסתערבים לתוך הקמפוס כשהם לבושים בבגדי אזרחים, מתנהלים כסטודנטים וממתינים עם מצלמה לראיין את קיסוואני לצורכי כתבה. מועד המפגש התרחש יומיים לפני הבחירות לראשות אגודת הסטודנטים והמתח בשיאו, לא רק בין תאי אגודות הסטודנטים השונות אלא גם בין הפלגים הפלסטיניים, שכן מדובר באוניברסיטה יוקרתית בגדה המערבית בה לומדים לא פחות מ-15 אלף סטודנטים מדי שנה בתשע פקולטות שונות. קיסוואני הגיע מלווה בסטודנט נוסף ועלה על המדרכה ובירך לשלום. חלפו שניות אחדות והמסתערבים שלפו אקדחים. קיסוואני התנגד למעצר תוך כדי שהוא זועק לעזרה.
הלוחמים בודדו את המרחב בקריאות מאיימות תוך שהם מנופפים באקדחים, ומנטרלים אותו. בזמן שעוברי האורח והמאבטח המבוגר של האוניברסיטה חשבו שמדובר בקטטה בין סטודנטים, הגיע אל שערי הקמפוס רכב ובו כוח צבאי. ממנו יצאו לוחמי לוחמים לבושים במדים, חבושי קסדה וחמושים ברובי סער שקראו לסקרנים להתרחק. מסתערבי מג"ב לפתו את צווארו של קיסוואני, רצו אל שער הכניסה, עלו לרכב ונעלמו דרך הציר המרכזי של הכפר ביר זית.
יומיים לאחר מכן התקיימו הבחירות לראשות האגודה. תא הסטודנטים של הפתח המכונה "שביבה" זכה במקום הראשון בפער של מושב אחד בלבד על פני ה"כותלה אסלאמיה", תא הסטודנטים של חמאס. מאחור פיגר תא הסטודנטים של החזית העממית המכונה "קוטוב". מעצרו של קיסוואני עורר סערה בגדה המערבית, אך גורמים במערכת הביטחון מיהרו לעדכן כי הוא חשוד בקבלת סכום של 150 אלף אירו ממפקדת חמאס בחו"ל לצורכי פעילות מגוונת ביהודה ושומרון. מאז, חלפה שנה והוא עדיין נתון במעצר.
עד היום, מתנהל ויכוח בקרב הסטודנטים בביר זית. אנשי ה"כותלה אסלאמיה" טוענים שישראל עזרה ל"שביבה" לזכות בראשות האגודה באמצעות מעצרו של קיסוואני, ואילו ב"שביבה" אומרים כי לולא היה נעצר היו זוכים ביותר מושבים באגודה.
חיי לילה ותמיכת חמאס
אוניברסיטת ביר זית היא מוסד פלסטיני להשכלה גבוהה שאת פעילותו החל בערך בשנת 1920 והפך לאוניברסיטה בשנות ה-70, אך יש גורמי ביטחון שיגידו שהוא מיקרו-קוסמוס של החברה הפלסטינית, ויש שמייחסים לתוצאות הבחירות בקרב הסטודנטים לכלי ניבוי פוליטי למה שיתחולל בגדה המערבית בבחירות לשלטון המקומי ולנשיאות הפלסטינית. לכן המאבק בין ה"שביבה" ל"כותלה אסלאמיה" הוא הרבה יותר מניהול אגודת הסטודנטים. מדובר בסוג של מאבק אידאולוגי שאותו מלבים ראשי התנועות השונות, וברוח זו השנאה לישראל הופכת למצע העיקרי בבחירות. ככל שאתה יותר מתנגד לישראל, כך אתה אמור להביא יותר קולות, מה שעלול לגלוש לאווירה אלימה במיוחד.
השאלה היא מדוע אוניברסיטת ביר זית הפכה מוקד משיכה לסטודנטים מרחבי הגדה. הסיבה לכך היא איכותה, המשתדרגת עם השנים והשקעות הבינלאומיות. רק לאחרונה השקיעו היפנים בלימוד מקצועות היי-טק. בטקס הפתיחה, נכח יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. חברות ישראליות התעניינו להשקיע ואף ליצור קשר עם קבוצות סטודנטים וחברות קטנות בראשית דרכן, אך התקבלו בסירוב מוחלט. סיבה נוספת היא הקרבה לרמאללה. אם תשאלו את ראש הכפר כמה תושבים יש בו, הוא יחייך ויגיד: "רשומים? 2,700". אבל במציאות, יש 4,200.
החיים בכפר ביר זית זולים יחסית, וזאת לצד והבילויים ברמאללה הקרובה וחיי הלילה שלה מאפשרים לצעירים ליהנות יותר מהערים, לבלות בפאבים ולשתות אלכוהול. זה מה שלא ניתן לעשות בסביבת אוניברסיטת פוליטכניק שבחברון, שלא לדבר על המכללה האסלאמית בחברון, שבה תעבור שיימינג אם תיתפס כסטודנט כשאתה שותה אלכוהול. שכר הלימוד בביר זית נמצא במגמת עלייה בשנים האחרונות, וכך גם השכירות והשירותים הנלווים בכפר, שהפך למבוקש במיוחד בגלל הקרבה, אלא אם אתה ישן במעונות.
בתוך החלל הכלכלי הזה הגיעו פעילי חמאס. מצד אחד, הרשות הפלסטינית אוסרת על העברת כסף ישיר לסטודנטים של חמאס, אך בפועל מנגנוני הביטחון הפלסטיניים ממצמצים בעיניים כשמדובר במתן מענק לשכירות דירה, מתן אוכל, דמי צילום או רכישת ספרים. כל אלה, בתמורה לחתימה על אמנה של חמאס והתחייבות להיות מעורב בפעילות חברתית. מאוחר יותר, מבינים הסטודנטים שהם נקראים להשתתף בהפגנות, מחאות אלימות ופעילות נוספת שאחריה עוקבים גורמי המודיעין השונים.
רוב הסטודנטים רחוקים מאוד מטרור בפרט ומאלימות בכלל. זו תופעה שהולכת ומתרחבת, בין הסטודנטים ניתן למצוא את ילדיהם של בכירי הפתח. לאחרונה עלתה לכותרות הסטודנטית לנה, בתו של השר הפלסטיני לעניינים אזרחיים חסיין א-שייח. היא הגיעה לקמפוס עם רכב הלנד רובר החדש וחנתה במקום שנוי במחלוקת. לפי עדויות, כשהעירו סטודנטים אחרים היא השיבה להם: "אל בלאד אילנה" - כלומר, זו הארץ שלנו, ועוררה כעס גדול ברשתות החברתיות הפלסטיניות על חוצפתה. השיח המתלהם כלל יצירת האשטאגים "אל בלאד אילנה" ובציניות "אל בלאד לנה". אביה הגיע לאוניברסיטה ומחה בפני ההנהלה על כך שהביכו את בתו.
יורש למהנדס?
למרות הרצון לחיים טובים והשאיפות הקפיטליסטיות לחיי נוחות, והמספרים הקטנים בלבד של סטודנטים המעורבים בטרור לעומת כלל הסטודנטים, האוניברסיטה לא יכולה להתנתק משורת פעילי טרור שיצאו משורותיה. לאורך השנים היו כאלה שחצו את הקווים מהעולם האקדמי לעולם הצללים, בהם גם מנהיגים פלסטינים ובעלי תפקידים בכירים, שהבולטים שבהם הוא בכיר הטרוריסטים יחיא עיאש, אבו אל-ברא, שכונה "המהנדס".
הסטודנט להנדסה הרכיב פצצות מתוחכמות לפיצוץ אוטובוסים ובתי קפה, ולאחר מכן גם חגורות נפץ עבור מחבלים מתאבדים, עד שמצא את מותו בשנת 1996 באמצעות מטען זעיר מתוחכם שהשב"כ פיתח והשתיל במכשיר סלולרי שלו. מהצד השני של המתרס, בולט מרואן ברגותי, בכיר הפתח ומנהיג התנזים שנעצר ונגזרו עליו חמישה מאסרי עולם מצטברים ו-40 שנות מאסר על מעשי טרור שבהם נרצחו ישראלים.
הפעילות והגורמים העוינים בתוך אוניברסיטת ביר זית תמיד נוטרו על ידי קהילת המודיעין הישראלית, אך גם הפלסטינית, שחוששת מפעילות חתרנית נגד הרשות. בשנות ה-80, התקבלה החלטה ישראלית לסגור באמצעות צו צבאי את האוניברסיטה למשך כשנה. הלחץ על ממשלת ישראל והביקורת הבינלאומית סייעו לראשי האוניברסיטה לפתוח אותה מחדש.
למרות זאת, גורמי ביטחון טוענים כי סטודנטים מביר זית מעורבים בהפרות סדר אלימות, בעיקר במקומות שבהם נוכחים כלי תקשורת, גם במעורבות הסתה. מנגד, יש גורמים במערכת הביטחון שטוענים כי לסטודנטים מה"כותלה איסלאמיה" יש גם מעורבות ישירה בהפצת האידאולוגיה של חמאס, שקוראת להשמדת ישראל, וחריגים מהם אף מעורבים בטרור בצורה ישירה.
במערכת הביטחון תמימי דעים כי האוניברסיטה, בראשות פרופ' עא לטיף אבו חג'לה, מהווה קרקע פורייה לאיתור פעילים קיצוניים, שבודדים מהם עתידים להצטרף לזרוע הצבאית של חמאס. לרוב לא יהיה ניתן למצוא אותם בחוד החנית, כמו ברגותי ועיאש, אך הם בהחלט מהווים דמויות מפתח במובנים רבים אחרי סיום לימודיהם לחיזוק הלאומנות הפלסטינית (בערבית: "אנא ווטאני"). חלק גדול מהקיצוניים יעדיפו לתכנן פעילות אלימה ולשלוח אחרים לבצע אותה בפועל.
לדברי גורמים במערכת הביטחון, עד היום לא קם יורש לעיאש, שהוגדר כרב מרצחים, אך באותה נשימה עולה שמו של בכיר ה"כותלה אסלאמיה" אוסאמה אל-פאחורי, אחד ממתכנני הפיגוע שסוכל ביולי 2019 והוגדר על ידי גורמי ביטחון כ"ממשיך דרכו של יחיא עיאש". הוא למד במסלול הנדסה ופיזיקה, וכמו עיאש הוגדר כמנהיג חברתי שבלט ברחבי הקמפוס עד למעצרו על ידי כוחות הביטחון.
מגמה מדאיגה
למרות תשומת הלב, והמסרים שמעבירים מנגנוני הביטחון הפלסטינים ומערכת הביטחון הישראלית לראשי האוניברסיטה, על פעילות שחורגת מהגבול הסביר בקמפוס, רק בשנה האחרונה נעצרו 25 סטודנטים מאוניברסיטת ביר זית. גורם ביטחוני הצביע על סיכול פיגוע בשנת 2017, שבמהלכו התכוונו סטודנטיות לשמש כמחבלות מתאבדות.
ביום ייסוד חמאס השנתי מתקיימת בקמפוס צעידה שכוללת פעילות של רעולי פנים, מדי צבא, וכלי נשק מדומים בהשתתפות של יותר מאלף סטודנטים. במקרים נוספים מתקיימת הצגה על חטיפת חיילים. לדברי גורם ביטחוני, יום ייסוד חמאס מצוין בחסות הקמפוס של ביר זית והוא האירוע הבולט ביותר בכל הגדה המערבית הכולל דגלים, חומר הסתה ותעמולה המוברחים לתוך הקמפוס, ומעת לעת משתמשים בו גם בהפגנות ברחבי הגדה.
האירוע האחרון במעורבות חשוד בפעילות טרור שיצא מהקמפוס בביר זית נכלל בתשתית הטרור שהוציאה לפועל את הפיגוע האחרון במעין עין בובין, שבו נרצחה רנה שנרב. עדיין, את מירב תשומת הלב בשנה האחרונה תופס מעצר בקיץ 2019 של חברי ה"כותלה אסלאמיה", בחשד שגויסו לתשתית טרור ולביצוע פיגועים על ידי הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה.
המגויס הבולט ביותר הוא אל-פאחורי, פעיל חמאס בן 22 מאזור חברון ששימש עד לאחרונה כבכיר באגודת הסטודנטים בביר זית. עמו נעצרו בלאב חאמס, פעיל חמאס בן 25 מאזור רמאללה, וכמה פעילים נוספים שהתכוונו לבצע פיגוע מטען חבלה. במסגרת חקירת הפעילים על ידי מערכת הביטחון, התברר כי לפי ההנחיות שהגיעו ממפקד חמאס בעזה היו אמורים הסטודנטים לאסוף מודיעין על מטרות לפיגוע ולייצר חומרי נפץ מחומרים ביתיים. הסטודנטים הצליחו לרכוש חלק מהחומרים הכימיים למימוש הפיגוע.
"זו מגמה מדאיגה", אמר גורם צבאי בכיר בפיקוד המרכז. "מבוצעים באופן שוטף מעצרים של פעילי 'כותלה אסלאמיה' המבצעים פעילות חמאסית גלויה, לעתים מעצרים אלו מבוצעים בתוך קמפוס האוניברסיטה, לאור העובדה כי ההנהלה מאפשרת להם מסתור במקום. כך למשל במרץ 2019, נעצרו בתוך האוניברסיטה תופיק אבו ערקוב וחמזה אבו קרע שעמדו בראש ה'כותלה אסלאמיה' לאחר שקיבלו את אישור ההנהלה ללון במקום. הפעילות הזו ממחישה את מרכזיות ארגון ה'כותלה אסלאמיה' באוניברסיטת ביר זית עבור הנהגת חמאס לטובת מימוש פעילותם הארגונית והצבאית בגדה".
הסטודנט שמעוניין להתקבל ל"כותלה אסלאמיה" וליהנות מזכויות נדרש לחתום על מסמך. "במסמך הוא מקבל על עצמו את האידאולוגיה של חמאס, והוא נכון לפעול במסגרת התנועה, כמעין כותרת כללית לשאר הפעילות שלהם, והוא נכון לקבל סיוע של חמאס בתקופת לימודיו. חשוב להבין שזה הלכה למעשה, גיוס הסטודנט לתנועת חמאס", הסביר הקצין הבכיר.
הוא הוסיף כי "ה'כותלה', שמקבלת כספים רבים באופן יחסי לעומת שאר הארגונים, מצליחה להביא הרבה 'צ'וקולוקים' (הטבות ומתנות לסטודנטים - א"ב), משלב צילומי החומרים, דרך קלמרים, מחברות ותיקים ועד למימון מורים פרטיים. ה'כותלה' הוא כמעט הגוף היחיד שמצליח לארגן את המעטפת החומרית הזו. לסטודנט וככה הם מצליחים לקלוט יותר אנשים ולהחתים אותם".
על החיבור בין תנועת חמאס לבין מה שמתחולל בקמפוס, אמר הקצין הבכיר: "מבחינת חמאס? התנועה מסתכלת על ה'כותלה' כגוף בלתי נפרד ממנה, אחת הידיים של התנועה. התכלית של ה'כותלה' היא קידום רעיון ההתנגדות (בערבית, "המוקאוומה"). ההתנגדות חד משמעית באה לידי ביטוי ב'כותלה' הזו. חמאס מבהירה לסטודנטים שלה שכמו שהם צריכים להיות מצטיינים ב'התנגדות' והם צריכים להצטיין בלימודים. מבחינתם, מי שלומדים הנדסה הם חבר'ה מאוד רציניים, מאוד מתקדמים והם יובילו את עולם התכנון ההנדסי העתידי של חמאס".
חופש ביטוי
לדברי הקצין הבכיר, הנהלת האוניברסיטה מודאגת אך מאפשרת לסטודנטים לפעול באופן חופשי בין כתליה. "מבחינת ההנהלה, היא מובילה מדיניות של חופש ביטוי בגדול והיא רואה את עצמה כאוניברסיטה ליברלית שמאפשרת לסטודנטים לפעול בצורה גלויה. זה מאפשר לסטודנטים ב'כותלה' להוציא לפועל פעילות גלויה ואפילו אלימה", הוא הסביר. "אוניברסיטת ביר זית היא האוניברסיטה היחידה שאפשרה לסטודנטים של ה'כותלה' להופיע בטקס עם מדים צבאיים של חמאס, כולל דגמי נשקים, ולביים הצגה של חטיפות חיילים ישראלים ולהוביל אירועי הסתה ברשתות. בחמש השנים האחרונות ה'כותלה' זכתה במקום הראשון בבחירות למועצת הסטודנטים, מה שמאפשר לחמאס לפעול מתוך לגיטימיות מלאה".
הסטודנטים המצטיינים והאדוקים בדת מגלים מחויבות לחמאס במסגרת פעילויות "רכות" כמו תמיכה חברתית, סיוע לקהילה, עצרות והפגנות, הפצת אידאולוגיה וקידום תעמולה. גורמי מודיעין בישראל טוענים כי הם עוברים לשלב הבא. הם מקבלים משימות צבאיות פשוטות, כמו העברת מידע ופעולות לוגיסטיקה. אם הם יודעים לשלב רמת מידור גבוהה, הם עולים דרגה לכדי פעילות ישירה מול הזרוע הצבאית של חמאס.
יהיו גם כאלו שיתארחו במסגדים וייקלטו על ידי ה"אוסרה" לצורכי למידת תכני דת, אך גם להקמת חוליות טרור, כשהשלב הסופי הוא תכנון פיגועים. במאבק נגד הטרור שותפים מערכת הביטחון הישראלית ומגנוני הביטחון הפלסטיניים, שרואים בהם פוטנציאל לאיום שלטוני.
שגרת החירום של תושבי עוטף עזה: "כל אזעקה פוצעת את נפש הילדים" - וואלה!
אחרי לילה נוסף שבו החסירו פעימה בעוטף עזה בעקבות אזעקת צבע אדום, התושבים זועמים הבוקר (שבת) ומתארים את היום שלהם במילים כמו "בהלה" ו"חרדות". בעוד שרקטה אחת ששוגרה מרצועת עזה התפוצצה בשטח פתוח במועצה האזורית אשכול, בהמשך נשמעו אמש אזעקות באשקלון וביישובי המועצה האזורית חוף אשקלון, שהתבררה כירי שאינו רקטי.
סוטי חוטובלי פנחס, תושבת אשקלון ויו"ר פורום ההורים העירוני, סיפרה: "אני מנסה למצוא את המילים שיתארו מה חולף בליבם של ילדים בהישמע אזעקה בעיר בערב יום שישי, בשעת לילה מאוחרת. בהלה, בכי, 'שברון לב' המתאר דופק מואץ בשפתם של הילדים, פחד וחוסר אונים שמסתכמים בהודעת צה"ל לפיה מדובר ב'חרדת שווא'".
לדבריה, "המינוח החדש שמצטרף לתרמילון המושגים שעליו גדלים כאן דורות של ילדים - שיגרת חירום, חוסן, עורף איתן ועוד. היש עוד מדינה ריבונית שמאפשרת ירי שנועד להרוג לעבר ילדיה ואזרחיה?". היא הוסיפה כי "כל אזעקה כזאת פוצעת את נפשם של הילדים ופוגעת בעתיד הקרוב והרחוק בעתיד החברתי והלאומי שלנו".
עוד בוואלה! NEWS
הלילה, צה"ל תקף עמדות חמאס ברצועת עזה, בהן מתחם צבאי. מדובר צה"ל נמסר אמש כי לאחר הירי, "מערכת ההתרעה הופעלה כנדרש, לוחמי הגנה אווירית שיגרו מיירטים לעבר המטרות בהתאם למדיניות ובהיעדר צורך לא בוצע יירוט בפועל".
גם במועצה האזורית אשכול זועמים אחרי שנאלצו להיכנס לממ"דים במהלך ארוחות השישי. "משפחות ברחבי הארץ יושבות לארוחת שבת חגיגית, מתכננות מה יעשו בשבת בבוקר ובני המשפחה תוהים בינם לבין עצמם מה יהיה הקינוח. באותו זמן, ביקום מקביל באזור נידח במדינת ישראל, משפחות יושבות לארוחת שבת ובראש מתכננות מסלול מילוט לממ"ד במקרה של צבע אדום, ובני המשפחה תוהים בינם לבין עצמם תושבי איזה ישוב יזכו לסיים את הערב בממ"ד", תיארה מירב כהן מקיבוץ נירים.
"היום היה תורם של חברינו ברעים", היא הוסיפה. "עולם כמנהגו נוהג. הנגב המערבי מופקר לנפשו. עצוב, מקומם ומכעיס".
יפעת בן שושן מנתיב העשרה אמרה כי במושב הופעלה אזעקה בדיוק כשחזרה מערב אצל הוריה. "ברגע שיצאתי מהאוטו לכיוון הבית נשמע ירי ומיד צבע אדום. הילדים זינקו מהאוטו ורצנו לפתוח את הדלת. אחר כך הודיעו שמדובר בירי מקלעים שהפעיל את ההתרעה, אבל מבחינתנו זה ממש לא משנה, כי אתה בכל מקרה נבהל מההתרעה", היא תיארה.
לדברי בן שושן, הדריכות עולה בימים האחרונים גם בקרב הילדים וגם בקרב המבוגרים. "אתה מבין שאם בשישי בערב היה ירי לכיוון מועצה שכנה, יש סיכוי גדול שאתה הבא בתור. חברה מאשכול כתבה אתמול: 'רולטה רוסית, מי הבא בתור ומי בתור הבא', מעציב כמה שהיא צדקה אבל תאמינו לה שזה רק מניסיון. עצוב לי שמיום ליום התקווה מפנה את מקומה לאכזבה".
דאעש ספג מכה במזרח התיכון, אך כוחו עולה מחדש באירופה דרך "טרור היחידים" - ישראל היום
דווקא כשהיה נראה כי תחזיות האימים על גל טרור באירופה בעקבות נפילת ארגון דאעש בסוריה ועיראק התבדו, סדרה של מתקפות טרור זעזעה אתמול את היבשת והזכירה לתושביה כי גם הם אינם חסינים.
שתי מתקפות טרור,ככל הנראה ללא קשר ישיר ביניהן, פגעו בבירה הבריטית ובמושב הממשלה ההולנדית האג, שני סמלים אירופאיים מובהקים. בעוד המחבל בבריטניה נהרג וזוהה, צעיר מוסלמי שהורשע בעבר ואף ריצה מאסר בגין השתתפות בארגון טרור, בהולנד כוחות המשטרה עדיין סורקים אחר המחבל שהצליח להימלט.
היו אלו אזרחים מהשורה בבירה הבריטית שיכלו למחבל והצליחו להכריע אותו ולהשכיב אותו על הרצפה. חגורת נפץ מדומה שנשא על גופו שכנעה את השוטרים שהגיעו לזירה לירות בו ממרחק בטוח. הוא מת בזירת האירוע.
בעוד כל מעשה של רצח חפים מפשע על רקע אידיאולוגי נכנס תחת המטרייה הגדולה של המונח "טרור", ובצדק, קשה שלא להבחין בסוג חדש של מחבלים שצצו בשנים האחרונות והפכו למגיפה עולמית, המחבלים הבודדים.
טרור היחידים הוא אתגר שכמעט בלתי אפשרי עבור הרשויות להתמודד איתו ברמת המניעה. בניגוד לארגוני הטרור הקלאסיים, להם יש מבנה היררכי, חברים, תוכניות, אמצעי תקשורת ותכנון, המחבלים הבודדים לעיתים נדירות מופיעים על הראדר של שירותי הביון וגם כשהם מופיעים, נדיר שניתן להאשים ולהרשיע אותם לפני מעשה.
עוד בנושא:
אך כיצד נלחמים בטרור שמונע כמעט אך ורק מוכח רעיון ואמצעים פשוטים שניתן למצוא בכל בית? מלבד לקחים אופורטיביים כמו חקיקה שתצר את צעדיהם של מי שכבר הורשעו בטרור, המלחמה חייבת להיעשות ברמה האידיאולוגית. בין אם מדובר בטרור שמעודד על ידי מטיפים סלאפים או קבוצות של ניאו נאצים ברשת, יש להגיע לאלו שמטיפים לאלימות ומחנכים במחשכים לשימוש באלימות פוליטית ולמצות איתם את הדין. זו מלחמה ארוכה וסזיפית ואף היא לא יכולה להבטיח הגנה של מאה אחוזים מפני המפגע הבודד.
הדגלים השחורים בדרכם לאירופה?
עם נפילת בירת הטרור של חליפות דאעש בסוריה לידי הכורדים בשנת 2018, חזו רבים כי גל של מחבלים פוטנצאליים יעשה את דרכו לאירופה, תוך שרבים מהם משתמשים בדרכונים האירופיים שלהם ואחרים מצטרפים לזרם הפליטים הקבוע שמגיע ליבשת.
החשש כי ארגון דאעש יזנח את פעילותו במזרח התיכון לטובת תכנון פעולות טרור איכותיות בבירות אירופה טרם התממש. מעשי הטרור שראינו אתמול בוצעו כנראה בהשראת הארגון, אך לאת וכננו והופעלו על ידו, כמו פיגועי הענק בפריז ובניס שגבו את חייהם של מאות בני אדם.
מי שמבין היטב את החשש מנטיעת דאעש בליבה של אירופה הוא נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, ששלח את צבאו לפלוש לצפון סוריה, מהלך שהביא להימלטות של מאות אסירי דאעש מבתי הכלא של הכורדים. כעת מאיים הנשיא הטורקי להשיב את אנשי דאעש למדינות המוצא שלהם.
אסירי דאעש במתקן כליאה כורדי בצפון מזרח סוריה // צילום: רויטרס
בעוד הנשיא הטורקי משתמש באיום הממשי מאוד של דאעש על מנת לקבל את דרישותיו מאירופה, ביבשת כבר מתנהלים דיונים משפטיים על השבתם של משפחות מחבלי דאעש מסוריה ועיראק. אחרים, כך דווח בכלי תקשורת בגרמניה, בריטניה, אירלנד וצרפת, כבר מצאו את דרכם חזרה למדינות היבשת במגוון דרכים.
שירותי הביון באירופה חוששי םעוד יותר מאז שארצו תהברית חיסלה את מנהיג דאעש, אבו באקר אל בגדדי, בפשיטה נועזת על בית המחבוא שלו בצפון סוריה. אם תחזית האימים של תאי דאעש שעוברים בשלמותם מהמזרח התיכון לאירופה תתממש, מתקפות הטרור שראינו אתמול בלונדון ובהולנד עלולות להיראות כמו משחק ילדים.
80 שנות מאבק: הוויכוח הנצחי על התחבורה הציבורית בשבת - וואלה!
"לא כדאי לחלק את ישראל לשני עמים בגלל שאלות דתיות", אמר שר התחבורה ישראל בר-יהודה ב-1965, בנוגע לוויכוח סביב הפעלת תחבורה ציבורית בשבת. היה זה ההסבר של השר לצורך שבשימור על הסטטוס-קוו. לדבריו, אותו סטטוס-קוו הוא שמאפשר תחבורה ציבורית בסופי שבוע בחיפה ואף אמר כי יוארכו קווי הנסיעה בחיפה. "הקואליציה עם הדתיים מחייבת פשרה", הסביר. במקביל, נדרש השר גם לבעיות התחבורה הקשות בגוש דן: "התשובה היסודית לבעיות התחבורה הוא בניית רכבת תחתית".
כמעט 55 שנים אחר כך נראה כי בנושאים אלו דבר לא השתנה, למעט תזוזות קטנות: רכבת תחתית לא תפעל במרכז בעתיד הנראה לעין, אולם רכבת קלה במטרופולין תל אביב תחל בנסיעתה בשנים הקרובות. ומה עם תחבורה ציבורית בשבת? הסטטוס-קוו המקודש עדיין נשמר, אך החלו להיווצר בקיעים בחומה הבצורה, ובסוף השבוע שעבר נרשמו סימנים לפריצת ההסדרים הישנים עם הפעלת שישה קווי תחבורה ציבורית בתל אביב ובערים השכנות.
עוד בוואלה! NEWS
אופייה של השבת במדינת העם היהודי היא סוגיה שסביבה התנהלו ויכוחים ודיונים עוד בראשית המאה הקודמת, הרבה לפני הקמת המדינה. העם היהודי שהחל להתקבץ בארץ ישראל היה מאז ומתמיד חלוק בשאלות יסוד מדיניות, חברתיות ודתיות. כל קבוצה ביקשה שתפיסות העולם שלה יהיו דומיננטיות בחיי האומה המתפתחת. שאלת צביון השבת הייתה תמיד בין סוגיות היסוד ולאורך השנים היא עדיין מצליחה לעורר ויכוחים לוהטים: האם ראוי לקיים אירועי ספורט, חיי מסחר ומלאכה וקיום אירועי תרבות בשבתות? אך בליבם של ויכוחים אלו עמדה תמיד שאלת הפעלתה של התחבורה הציבורית בסופי שבוע.
מוסדות העם היהודי היושב בציון ניסחו שורה של הסכמות שרובן המשיכו גם אחרי קום המדינה ונשמרו, אם בחקיקת חוקים או בגיבוש הסדרים שונים והסכמים קואליציוניים, זאת בניסיון להסדיר את היחסים המורכבים שבחיבור בין דת ומדינה. ההסכמות נמצאות במתח מתמיד, כשקבוצות חברתיות, פוליטיות ודתיות מנסות לשנות אותן, לכרסם בהן ולהעמידן במבחן.
שורשי הסטטוס-קוו שנוסחו בימי הוועד הלאומי, עמדו כבר אז לוויכוח ולדיון. בפברואר 1937 רבני המושבות ותל אביב ערכו כינוס מיוחד נוכח "התופעה המחרידה של חילול השבת" שהתבטאה בעבודה בפרדסים ובנסיעות. הרבנים דרשו מהוועד הלאומי "לעמוד בפרץ ולאחוז בכל האמצעים שבידיכם להפסיק את ההפקרות הזאת".
בתחילת חודש יולי 1945, אוטובוסים של הקואופרטיב "איחוד רגב" הסיעו בשבת בני נוער שעבדו בתערוכה בתיאטרון "האוהל". לנסיעה הצטרפו אנשים נוספים. "לא הועילו כל הוכחותיי והסברותיי בדבר המעשה המחפיר שהם עושים בחללם את השבת בפרהסיה, בפרט אחרי ההסכם הידוע בוועד הלאומי והתחייבותו למנוע כל תחבורה ציבורית בשבת", כתב בכעס שלמה הורנשטיין, אחד התושבים, במכתב שהתפרסם בעיתון "הצופה".
את מידת מהותו של הנושא גם בראשית ימיה של ישראל העצמאית, ניתן לראות בתחילת דצמבר 1949. המדינה בת השנה וחצי עסקה בבעיות קיומיות-ביטחוניות וכלכליות. מושב האו"ם בתחילת דצמבר דן בחלוקת ירושלים, ובתגובה החליט ראש הממשלה, דוד בן גוריון, להכריז על ירושלים כבירת ישראל. הוא היה נחוש להילחם בכוונה "לקרוע את ירושלים היהודית מהמדינה", גם במחיר של יציאה מהאו"ם.
כל דבר היה ראשוני והרה גורל בראשית המדינה, וכך התייחסו ממש באותם ימים גם לשאלות שעלו בדיון בכנסת בתחום התחבורה. לצד דיון חשוב מאין כמוהו בשאלה האם תולאם התחבורה הציבורית על ידי המדינה, דנו במקביל ובאותו כובד ראש שאלת התחבורה הציבורית בסופי שבוע. אגב, עיתון "דבר" דיווח כי "לא קופחו גם בעיות מעשיות של פיתוח ענף משק חיוני זה, ביחוד צרת הצפיפות בתעבורה בערים". בישיבה סוערת במליאת הכנסת, ח"כ אברהם יהודה גולדראט מהחזית הדתית "התפלמס עם דורשי התחבורה הציבורית בשבת", כך על פי דיווח ב"דבר". הוא הסביר כי "לא מדובר בקדושת השבת אלא במנוחת היום, שהוא גם ההישג הסוציאליסטי הראשון", לדבריו.
ח"כ חנן רובין ממפ"ם טען כי "התחבורה, כמו יתר השירותים החיוניים, אין להשביתה בשבת ואין לתת למיעוט לכפות הפסקת התנועה על רוב הישוב שהשבת בצורתו עכשיו נהפכת לו 'יום עינויים' ו'יום שעמום'". ח"כ דוד הכהן ממפא"י אמר כי אין לכפות השבתת התחבורה בשבת באמצעות גזירות מגבוה, וסיפר על משאל זוטא שערך בין מכריו, ממנו עלה כי "רובם נוטים לחופש התנועה בשבת". בין דוברי מפא"י (היום העבודה) ומפ"ם (מפלגת פועלים מאוחדת ובגלגוליה השונים נמצאת היום במרצ) זיהה הכתב דרישה תקיפה של חברי מפ"ם לקיים תחבורה בשבת, בעוד שנציגי מפא"י, מפלגה שלעתים פשרותיה זכו ללעג, "קראו ליתר מתינות מצד המחייבים והשוללים כאחד ולוויתורים הדדיים".
חיפה מחוץ למשחק
אותו סטטוס-קוו מהתקופה שקדמה לקום המדינה העניק מעמד מיוחד לעיר חיפה. בעיר ובערים הסמוכות לה עבדו ועובדים קווי אוטובוס גם במהלך סופי שבוע. פרצה זו נוצרה בסביבות שנת 1937. בין שתי חברות אוטובוס, יהודית וערבית, היה מאבק על קו שירות לשכונה בת גלים. החברה הערבית החלה להפעיל קו בשבתות וחברת הנסיעות היהודית ביקשה גם היא לנסוע בסופי שבוע, מחשש לאבד לקוחות למתחרה. החוגים הדתיים התנגדו לכך, אולם לאחר שנטען כי בחורות יהודיות שהתרחצו בחוף הים בשבת, הותקפו, ניתן היתר מיוחד להפעיל את קו האוטובוס גם בשבתות.
אלא שהסכמה זו גלשה גם לשאר חודשי השנה. השירותים נמשכו גם לאחר עונת הרחצה, והנסיעות התרחבו לשאר אזורי העיר. הדבר לא עבר בשקט: בחודש מרץ 1937 א.זוטא, מזכיר הוועד "המזרחי" בחיפה הביע את התנגדותו הנחרצת לדבר. "חברת 'חבר' פרצה את חומת השבת בשירות קו הדר הכרמל-בת גלים ובחרה לה תחנה במרכז שכונת הדר הכרמל".
הוא ציין כי "עם גמר עונת הרחצה, היקף הנוסעים נתמעט כמעט עד לאפס ולא ייתכן לחלל את קודשי הציבור ולעבוד שבעה ימים בשבוע רק בשביל הנאת ממון, דבר שאין לו תקדים בכל הארץ. כאילו כפאם מישהו לחלל שבת בפרהסיה. אין כאן אלא תאוות בצע ואף לא צל של כפייה או של בטחון ציבורי", כתב זוטא.
חברת האוטובוסים "חבר" התעלמה מהבקשות והמשיכה בנסיעותיה בשבת ושנה לאחר מכן יצאה נגדה רבנות חיפה בטענה כי הם "פרצו את גדר השבת ומרשים לעצמם לחלל את יום קדשנו באופן פומבי וגס". הרבנות אמרה כי אין שחר לטענה שאם לא יעבדו בשבת יעבור הקו לנהגים ערביים, והזכירה כי נגמרה עונת הרחצה ולכן אין הצדקה עוד לנסוע בשבת.
ההסדר המיוחד בחיפה המשיך גם אחרי הקמת המדינה. ב-1959 הוא גלש לקריית מוצקין השכנה, בצעד שעורר זעם רב בקרב הציבור הדתי בעיר שהפגין בעקבות כך. ח"כים דתיים וכאלה ממפלגות ימין טענו בכנסת כי המשטרה עצרה מפגינים והסיעה אותם בניידות משטרה ובכך גרמה להם לחלל שבת. ב-1959 החלה לפעול בחיפה ה"כרמלית", אותן קרוניות תת-קרקעיות שמחברות בין העיר התחתית והכרמל. ה"כרמלית" לא זכתה להיכלל בהסדר המיוחד של תחבורה ציבורית בשבתות והדבר היווה כלי ניגוח של האופוזיציה המקומית בראש העיריה "הכל יכול", אבא חושי.
עיתון "על המשמר" המזוהה עם מפ"ם תקף את אבא חושי ממפא"י על שיתוף הפעולה בנושא הכרמלית עם מפלגות "חרות ו"הציונים הכלליים". "ההחלטה להשבית את ה'כרמלית' בשבת גרמה לזעזוע קשה בציבור", נכתב בעיתון. ואילו בעיתונות הדתית זיהו דווקא "שמחה וסיפוק" בהן התקבלה ההחלטה על ידי תושבי העיר.
כשעלה אז לדיון בכנסת נושא התערבות הדת בענייני המדינה, טען ח"כ דאז ויקטור שם-טוב ממפ"ם כי הכפייה הדתית התפשטה לים (פרשת כשרות במטבח האנייה "שלום"), באוויר (כשרות במטוסי "אל-על) וביבשה (בענייני שחיטה). חבר הכנסת יעקב כץ מפועלי אגודת ישראל צעק לו ששכח לציין כי "גם מתחת לאדמה כפינו על הכרמלית שלא תיסע בשבת". כל כמה שנים עדיין עולה הדרישה להפעיל את הכרמלית בסופי שבוע, אך 60 שנה מאז החלה לפעול, היא עדיין נחה בשבתות.
סוגיית התחבורה הציבורית בשבת מתעוררת כל כמה שנים כיוזמה מקומית שמציתה ויכוח שגולש לשאר תחומי המדינה. ב-1959 נסעו אוטובוסים בשבתות בפרדס חנה, ב-1966 הסיעו תושבים מרמת גן לחוף הים, וב-1969-70 פעל בהרצליה לזמן קצר קו אוטובוס שחזר לפעול בחודשי הקיץ. גם בירושלים נעשו ניסיונות מעת לעת, כמו זה שזכה לפרסום רב, לפני שנה בטבריה.
אם לאורך השנים הסטטוס-קוו לגבי אורחות השבת בתחום המסחר הלך והצטמצם, הרי שבתחום התחבורה הציבורית לא נרשמו שינויים גדולים. כעת, משהחליטה עיריית תל אביב, העירייה החזקה בישראל, להפעיל קווים בסופי שבוע, נדמה כי המחסום שמנע מהאוטובוסים לנסוע עומד להיפרץ.