ציבור הצרכנים בישראל נתון לסיכונים רפואיים משתיית משקאות קלים המוגדרים מטעה כ"דלי קלוריות". משרד הבריאות מודע לכך, ולכן פעל לביצוע שינויים בתקנים. החל ב-2020 ייכנסו לתוקף תקנים חדשים, כדי לצמצם נזקים.
התקן ישראלי למשקאות שהתקבל כבר בשנת 1981 הגדיר במדויק מהו משקה דל קלוריות ומה-לא. לפי התקן (מס' 1071), משקה דל קלוריות הוא משקה הכולל ממתיקים בעלי כושר המתקה גבוה. 100 מ"ל של משקה דל קלוריות צריכים להכיל לא יותר מאשר 20 קלוריות (בכוס ממוצעת ישנם 240 מ"ל). כלומר, לא יותר מאשר 50 קלוריות לכוס.
מרבית הצרכנים לא מודעים להבדל המהותי בין משקאות המוגדרים כ"קלים" למשקאות דייאט דלי קלוריות, וצורכים בטעות משקאות עתירי סוכר כמשקאות דיאטטיים. מה ש'עוזר' לטעות היא העובדה שסימון כמות הסוכרים במוצרים הוא בגדר רשות.
גופים האמונים על בריאות הציבור התריעו לא אחת על השימוש במונח "קל" לתיאור מוצרים עתירי סוגר וטענו שהדבר עלול לגרום נזק לחולי סוכרת ולשומרי דייאטות למיניהן.
במשרד הבריאות מודעים לבעיה זו. דובר המשרד מסר בתגובה: "החל מינואר 2020 מתחילות לחול הוראות הסימון של תקנות ההגנה על בריאות הציבור (סימון תזונתי-2017). סימון הסוכרים יהיה סימון חובה. יתר-על-כן, נוסף חיוב לסמן את מספר כפיות הסוכר וזאת על-מנת כדי להמחיש לצרכנים כמה כפיות סוכר יש ב-100 מל'/גר' מוצר (משקה), כאשר כפית אחת של סוכר שווה ל-4 גר' סוכר. בנוסף, בשלב הראשון של יישום התקנות, אם המשקה מכיל מעל 5 גר' סוכר ל-100 מל', הוא יסומן בסמל אדום בקדמת האריזה בו ייכתב "סוכר בכמות גבוהה".
הדובר הדגיש שבדיקות להתאמת הסימון לדרישות החקיקה נעשות במסגרת וכחלק מהפיקוח השגרתי באמצעות מפקחי המזון בלשכות הבריאות המחוזיות. כמו-כן, לעיתים נבדק המזון גם בעקבות תלונות ופניות המגיעות למשרד.
יצויין, כי ההוכחות המחקריות המוצקות לכך שמשקאות ממותקים בסוכר גורמים להשמנה ולסוכרת מסוג 2, גרמו לכך שצרכנים עברו למשקאות דייאט ממותקים בממתיקים לאכותיים. לנוכח הצטברות מחקרים שגם ממתיקים מלאכותיים גורמים לנזקים בריאותיים, מזהירים קופות החולים ושומרי משקל גם מפני משקאות דייאט.
2019-09-28 08:17:04Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMGh0dHBzOi8vbmV3czEuY28uaWwvQXJjaGl2ZS8wMDEtRC00MTgzOTktMDAuaHRtbNIBAA?oc=5
0 Comments:
Post a Comment